Zasloni v mestnih avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa delujejo predvsem v informativne namene, kot so dnevne novice, rubrika Mesto Obvešča, vreme itd. Mreža zaslonov v Ljubljani zajema 135 avtobusov, na katerih je kar 380 zaslonov. Eden izmed avtobusov s tremi zasloni se je na dogodku HRS (Heavy Rescue Slovenia) prelevil v prav posebno predvajanje.

Kaj je HRS?

HRS je kratica za Heavy Rescue Slovenia, ki je največje usposabljanje gasilcev in prvih posredovalcev s področja tehničnega reševanja od prometnih nesreč v tem delu Evrope. Ekipo HRS sestavlja skupina gasilcev in mednarodno priznanih inštruktorjev na področju tehničnega reševanja. V Sloveniji že osem let pripravljajo različne seminarje in usposabljanja na tematiko tehničnega reševanja. V letošnjem letu se je odvijalo že 6. usposabljanje po imenu »Heavy Rescue Slovenia«, 6. in 7. aprila 2018 v BTC Ljubljana. Dogodek je ponujal ustaljen sistem izobraževanja ter nekaj pomembnih novosti in dodatkov.

Heavy Rescue Slovenia - avtobus (1)

HRS je v tem delu Evrope največje tovrstno usposabljanje. Do sedaj si je ekipa uspešno pridobila mednarodni ugled, saj se usposabljanja, poleg slovenskih gasilcev, udeležuje vedno več gasilskih kolegov iz Italije, Hrvaške, Črne Gore in Srbije.

Izobraževanje na Zaslonih

Usposabljanje tehničnega reševanja prometnih nesreč je potekalo oba dneva. Udeleženci usposabljanja so se sprva učili teoretičnega znanja, ki je potekalo na avtobusu. Tam so spoznavali vse ključne elemente, ki jih morajo poznati za reševanje. Poleg inštruktorjev iz tujine, ki so jim snov razlagali, so vse prezentacije potekale izključno na zaslonih v avtobusu. Avtobus je torej postal učilnica, zasloni pa tabla oz. projektor. Snov so na ta način prikazali inovativno, predvsem pa je bilo pomembno, da je bila snov prikazana vidno vsem udeležencem seminarja. Zaradi same pozicije zaslonov v avtobusu (dva spredaj in en zadaj) so lahko udeleženci dobro videli na zaslone, kjer koli so sedeli.

Heavy Rescue Slovenia - avtobus (2)

V osnovi je bilo sicer usposabljanje pripravljeno za pripadnike gasilskih enot, saj so bili tudi orodje, oprema in taktika v osnovi namenjeni gasilcem. Ker pa je v resnični situaciji na kraju nesreče še veliko drugih pomembnih reševalnih služb, so bili na tečaj povabljeni tudi le-te. Redno tako lahko sodelujejo kot inštruktorji ali tečajniki tudi reševalci, zdravniki, vojaki in policisti.

Po teoretičnem usposabljanju so se udeleženci soočili še s praktičnim usposabljanjem, ki je potekalo na poligonu zraven avtobusa. Soočili so se z raznimi primeri, kot npr. ukleščenost osebe v vozilu ali avtobusu, rezanje avtov s posebnimi orodji itd. Vsa praktična izobraževanja so do sedaj potekala na starih vozilih, sedaj pa so udeleženci, prvič v Sloveniji, imeli možnost preizkusiti znanje, pristope in orodje tudi na popolnoma novih vozilih.

Heavy Rescue Slovenia - avtobus (3)

Poleg usposabljanja je za obiskovalce potekal tudi gasilski sejem, kjer so obiskovalci lahko kupili fan artikle Weber Rescue in Heavy Rescue. Poleg sejma pa je potekal tudi simpozij, ki je bil organiziran skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije ter 3. srečanje gasilskih vozil Scania.

Video utrinek izobraževanja si oglejte TUKAJ.